-
Ești ceea ce mănânci
7 nov. 2021
First time published: https://parlamentulexistentei.wordpress.com/2021/11/07/esti-ceea-ce-mananci/
Dietetician Nutriționist licențiat versus Nutriționist/ Ce deosebește un Dietetician Nutriționist licențiat de un Nutriționist acreditat?
Totul. Fără a distorsiona realitatea profesională și legală, deși, din punct de vedere semantic, se poate concluziona că un „nutriționist” nu are o importanță deosebită în societate, acest articol va pune sub reflectoarele receptorilor meritele acestei frumoase meserii.
Vom începe cu dieteticienii/nutriționiștii licențiați. Traseul academic începe prin examene de admitere la una din Universitățile de Medicină și Farmacie(UMF) sau la Facultatea de Medicină și Științe Biologice (FMSB). După promovare se parcurg astfel 3 ani la programul de licență, 2 la un program de masterat, urmat de un examen final de DIETETICIAN ÎNREGISTRAT. Traseul academic și medical nu se epuizează niciodată, după examenul asemănător unui rezidențiat, se poate începe un program de doctorat tot în același domeniu.
În primii 3 ani, la programul de licență se studiază discipline strict medicale : se începe de la bază cu biologie celulară, biochimie, fiziopatologie, până la farmacologie, epidemiologie, pediatrie, urmate de dietoterapie în diverse patologii și boli metabolice pentru diverse grupe de vârstă. În anii de licență se face practică în spital și/sau clinici care sunt în parteneriat cu universitățile de medicină. În acest traseu, periodic se organizează conferințe medicale și congrese, care au rolul de a însuși noi informații și de a introduce viitorii specialiști în lumea medicală.
Pentru a practica, este necesară înscrierea în CDR.
Deci cu ce sunt diferiți Nutriționiștii acreditați la diferite instituții de stat sau private?
În primul rând, perioada de studiu. Școlile care oferă cursuri de calificare ca tehnician nutriționist au durata cuprinsă între 3 și 6 luni.
La absolvire se oferă diplomă/certificat care atestă dreptul legal de practică. Fără a avea educație medicală, un om obișnuit tinde să intre în aceste cabinete pentru un preț mai mic, sperând să își „cumpere” sănătate.
Nu este de condamnat, fiecare om are puterea de a alege în ce își investește veniturile, însă sănătatea nu are preț. Din punct de vedere legal, ambele categorii pot profesa, însă codul COR face diferența între un medic nutriționist și un tehnician nutriționist, astfel:
COR 2265 :
️️Se referă la dieteticieni și nutriționiști.
Ministerul Muncii descrie meseria prin evaluare și implementare nutrițională, cu scopul de a maximiza efectul benefic al alimentelor asupra sănătății. Există și subgrupe, în funcție de nivelul de studii:
226501- asistent de nutriție
226502- dietetician
226503- nutriționist și dietetician
COR 5122 :
5 – fac parte prestatorii de servicii;
51 – cuprinde lucrătorii în domeniul servicilor personale precum: călătorii, furnizare de alimente, îngrijirea copiilor
512 – definește activități exclusiv de catering, organizarea și preparerea alimentelor la hoteluri, restaurante, la bordul navelor, în trenurile de călători și în locații private.
Există și subgrupe :
512001- bucătar
512002- pizzar
512003-bucătar specialist/vegetarian/dietetician
512004- Maestru în arta culinară.
După cum se poate observa, „fișa postului” și traseul academic nu se aseamănă din niciun punct de vedere. Orice Dietetician poate fi Nutriționist, dar un Nutriționist nu poate fi Dietetician.
„DIETÉTICĂ = f. Ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și stabilirea regimurilor alimentare folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor.”
Există loc sub soare pentru toți, iar articolul de față nu are rol ofensator pentru niciuna dintre cele două categorii. Redactarea este în speranța cultivării publicului din România și de a evita confuziile viitoare în alegerea unui specialist.
Dietetician și Nutriționist
Covataru N.
Comments
- (no comments)